Hoppa till innehåll

4 sätt att dela foton

Det är populärt att dela foton med hjälp av Facebook, men du kan även dela dina bilder med hjälp av molnlagringstjänster, USB-minnen samt meddelandeappar. Samtliga av de bilddelningstjänster som nämns i artikeln är gratis samt enkla att använda sig av.

Nedan presenterar vi de fyra mest populära sätten du kan använda dig av för att dela bilder.

Så delar du foton online

  1. Facebook: Världens mest populära plattform för att dela foton.
  2. Molnlagringstjänster: Lätt att dela många bilder på samma gång.
  3. USB-minnen: Kräver inte internettillgång, och kan distribueras fysiskt.
  4. Meddelandeappar: Lämpar sig bäst för delning av enstaka bilder.

Under de rubriker som återfinns nedan berättar vi mer om de tillvägagångssätt som nämns ovan i större detalj.

 

Tips: Du kan skriva ut bilder i hemmet istället för att dela dem på nätet.

 

1. Facebook

Facebook är världens mest populära webbtjänst för fotodelning, och då över 2.5 miljarder personer valt att vara medlemmar är chansen stor för att både vänner och familj återfinns på plattformen. Det är dessutom mycket enkelt att dela bilder via Facebook.

Du kan antingen skapa ett privat album eller ett öppet album, som du antingen delar med din bekantskapskrets eller samtliga Facebookmedlemmar. Du kan även ladda upp hur många bilder du vill, och dela bilderna med hur många du vill.

Den enda negativa aspekten är att Facebook samlar in personligt identifierbar data, främst för att kunna visa upp personligt anpassade annonser. Utöver det har Facebook rätt att sälja vidare alla bilder du laddat upp till tredjepartsaktörer, likt annonsföretag.

Att Facebook säljer vidare bilder är dock ovanligt, men det faktum att de kan göra så utgör en stor minuspost.

 

2. Molnlagringstjänster

Det går snabbt och är smidigt att dela bilder via molntjänster såsom Google Drive, OneDrive eller Dropbox, som är världens tre mest populära molnplattformar. Google Drive erbjuder 15 GB gratis lagring, OneDrive erbjuder 5 GB gratis lagring och Dropbox erbjuder 2 GB gratis lagring.

Samtliga av de molntjänster som nämnts ovan är lättanvända. Allt du behöver göra är att skapa en ny mapp, ladda upp de bilder som du vill dela med vänner och bekanta och slutligen bestämmer du vem eller vilka som ska få åtkomst till den mapp där dina foton återfinns.

Det är oftast enklast att dela mappen via en direktlänk, som du exempelvis kan skicka via ett e-postmeddelande eller via en meddelandeapplikation.

 

3. USB-minne

Med ett USB minne behöver du inte ha tillgång till internet för att dela dina bilder, då dessa lagras lokalt. Det är även både enkelt och snabbt att dela bilder med ett USB-minne, då du inte behöver vänta på att en webbserver levererar bilderna till dina vänner och bekanta.

Om du exempelvis anlitat en yrkesfotograf, som tjänar pengar på att ta foton, kan du köpa in ett flertal USB-minnen, ladda upp bilderna på dessa och skicka USB-stickorna till de personer som ska få ta del av bilderna.

För att nämna ett exempel kostar ett USB-minne med en lagringskapacitet på 16 GB endast 69 kronor på Elgiganten, så distributionskostnaden blir inte enorm.

 

4. Meddelandeappar

Meddelandeappar såsom Whatsapp och Telegram är inte anpassade för att du ska kunna dela många bilder på en gång, de lämpar sig bättre för att du ska kunna dela enstaka bilder på ett enkelt sätt. Men när det kommer till snabb bilddelning är det inget som slår meddelandeapparna.

Med Whatsapp kan du skicka 30 bilder på en och samma gång, men bilderna får dock inte ha en filstorlek på 16 GB eller mer. Med Telegram kan du dela bilder med en filstorlek på maximalt 1.5 GB, så det är inga problem att skicka stora 4K-bilder med hjälp av den plattformen.