Hoppa till innehåll

Gör en tavla av ditt foto – 5 alternativ

Ett foto du har tagit kan helt enkelt vara för minnesvärt för att inte ges större uppmärksamhet. Här listar vi fem alternativ för att göra ditt foto till en tavla att inreda ditt hem med.

Vad är viktigt när jag ska göra en tavla av ett foto?

Tänk på att din tavla sannolikt kommer att vara större än det befintliga fotot. Det är därför viktigt att bilden har hög upplösning för att inte riskera att bli suddig när den väl förvandlats och förstorats till en tavla. Fotots bredd och längd måste också anpassas till tavlans slutgiltiga storlek.

Går det att få hjälp med att göra en tavla av foto?

Du kan få hjälp med att förvandla ditt foto till en tavla genom till exempel din lokala fotobutik eller skicka in dina bilder till ett företag online. Om du lär dig att använda Photoshop kan du även fixa bildredigeringen på egen hand och få en mer personlig anpassning på tavlan.

5 sätt att få en tavla av ett eget foto

  1. Redigering i Photoshop.
  2. Gratis bildbehandling i IrfanView.
  3. Anlita en karikatyrtecknare.
  4. Traditionell framkallning.
  5. Beställ från nätet.

1. Redigera ditt motiv i Photoshop

Photoshop är ett av världens mest populära bildbehandlingsprogram för fotoredigering och används både av professionella och hobbyentusiaster. I Photoshop kan du exempelvis redigera dina foton och anpassa motivet för hur du vill att det ska se ut på din tavla i större format.

2. IrfanView: gratis bildbehandlingsprogram

IrfanView är ett gratis alternativ till Photoshop och kan användas för att visa, konvertera och behandla bilder i Windows. Du kan till exempel använda IrfanView för att skanna in en befintlig bild och snygga till den för att därefter skriva ut hemma och sätta in i en fin ram.

3. Anlita en karikatyrtecknare

Det är en myt att tavlan måste se ut exakt som det foto du har tagit. Roligare och mer personligt är att beställa din egen karikatyr från en professionell målare som JNart. Ditt foto målas då av till att föreställa en komisk version av motivet och får dig garanterat att bli på bättre humör.

4. Traditionell framkallning

Trots digitala tider finns det fortfarande skäl att gå till en fysisk fotobutik för att få dina foton anpassade till tavlor. Dels är det nödvändigt om du till exempel vill göra tavlor av foton från engångskameror, men de kan också hjälpa dig att skapa tavlor även från digitala bilder.

5. Beställ färdigt från nätet

Det kryllar av företag på nätet som specialiserar sig på att förvandla personliga foton till tavlor i stora och små format i olika material. Genom att söka runt online hittar du snabbt sidor där du kan beställa dina foton i form av exempelvis canvastavlor, akryltavlor eller på aluminiumplattor.