Hoppa till innehåll

Så skriver du ut foton hemma

Det är enkelt att skriva ut foton i hemmet, men du måste dock kontrollera att du använder rätt fotopapper samt en skrivare som är anpassad för fotoutskrifter. Du ska även se till att redigera bilderna innan du skriver ut dem, då det inte kan göras i efterhand.

5 tips för att skriva ut foton i hemmet

  1. Använd rätt skrivarpapper: Pappret ska vara av hög kvalitet.
  2. Skriv ut i rätt proportioner: Annars kan din bild beskäras på ett felaktigt sätt.
  3. Skriv ut med rätt sorts skrivare: Välj en laserskrivare om du skriver ut foton frekvent.
  4. Redigera bilden innan utskrift: Då slipper du slösa skrivarpapper om du blir missnöjd.
  5. Låt experter skriva ut bilden (frivilligt): Om du köper utskrifttjänster via en onlineplattform kan du spara pengar.

Nedan går vi igenom de råd som nämnts ovan i större detalj.

 

1. Använd skrivarpapper av hög kvalitet

Du ska skriva ut dina fotografier på högkvalitativt fotopapper som bland annat säljs på Clas Ohlsson. Fotopapper av bra kvalitet kostar cirka två till fem kronor styck, men den relativt höga kostnaden är befogad då bilderna håller längre samt ser bättre ut om de skrivs ut med fotopapper.

 

2. Skriv ut i rätt format

Om du tagit en bild i widescreenformat (16:9) måste fotopapperet ha samma dimension. Om du använder dig av ett fotopapper med en storlek som avviker från fotots egentliga dimension kan bilden skrivas ut i en alltför utsträckt form, alternativt kan delar av bilden saknas.

 

Tips: Du kan dela dina foton på webben istället för att skriva ut dem.

 

3. Välj rätt skrivare

Både laserskrivare och bläckstråleskrivare klarar av att skriva ut foton i bra kvalitet. Laserskrivarna erbjuder dock en lägre utskriftskostnad per foto, medan bläckstråleskrivarna i regel är billigare att köpa in. Så om du planerar att skriva ut många foton är det en bra idé att köpa en laserskrivare.

I PC för Allas stora skrivartest återfinns bra fotoskrivare som kostar mindre än 1 000 kronor.

 

 

Redigera bilden innan du skriver ut den

I fotoredigeringsprogram likt Adobe Photoshop eller Adobe Illustrator kan du redigera dina bilder innan utskrift. Om du skriver ut dina bilder innan du redigerat dem, och du är missnöjd med resultatet, har du slösat på i många fall dyrt fotopapper helt i onödan.

Just därför ska du alltid ha som vana att redigera bilderna så att i det första skedet; dels för att bilderna ska vara av rätt storlek, och dels för att bilderna ska vara tydliga.

 

Låt experter skriva ut dina bilder

Det är billigt att skriva ut foton online med hjälp av en fotoplattform som exempelvis Fujifoto erbjuder. Du ska alltid väga kostnaden mellan att köpa en skrivare samt fotopapper gentemot kostnaden att skriva ut bilderna online med hjälp av en framkallningsfirma.

Om du skriver ut bilder mindre frekvent är det en bra idé att använda en onlineplattform, då dessa nästan alltid erbjuder specialpriser på framkallning av vanliga färgkort. I många fall kan du även redigera dina bilder via ett onlineverktyg innan du lämnar in dem för framkallning.