Hoppa till innehåll

5 sätt att tjäna pengar på foton

Du kan tjäna pengar på att ta fotografier, oavsett om du är nybörjare eller en proffsfotograf. I denna artikel berättar vi mer om fem handfasta yrkesroller som möjliggör att du kan försörja dig helt eller delvis såvida du är en duktig fotograf.

Få en inkomst genom att sälja bilder

  1. Bli mäklarfotograf: Viktigt att skriva bra avtal samt att marknadsföra sig själv.
  2. Bli bröllopsfotograf: Svårt men hög potential att tjäna pengar.
  3. Bli fotografilärare: Viktigt med en pedagogisk ådra samt ett stort kunnande.
  4. Bli andrafotograf: Perfekt för nybörjare inom fotografi.
  5. Bli nattklubbsfotograf: Bra för yngre fotografer som gillar att besöka klubbar.

Nedan går vi igenom de yrkesroller som nämns ovan i större detalj.

 

1. Arbeta som mäklarfotograf

Du kan tjäna pengar genom att agera mäklarfotograf. Detta yrke innefattar ofta att du tar både inomhus- och utomhusbilder på nya försäljningsobjekt, men om du inte är fast anställd på en mäklarfirma är det viktigt att du skapar en enhetlig pristaxa som gäller för samtliga mäklarbolag.

Som frilansande mäklarfotograf är det även viktigt att du knyter kontakter med samtliga mäklare som verkar inom närområdet för att maximera chansen för att få nya betalande projekt. Utöver det ska du också se till att ha en drönare tillgänglig så att du kan ta mer avancerade samt mer överskådliga fotografier. Det är även viktigt att du levererar bilderna i den storlek som är bruklig för fotografier, så att mäklaren blir nöjd med resultatet.

En Mavic Air 2, som kostar 11 990 kronor hos Cyberphoto, är ett kompetent drönaralternativ för fotografer. Mavic Air 2 kan filma i 4K och ta stillbilder i 48 MP.

Det är även en bra idé att kontakta en jurist som kan skriva ett professionellt standardavtal som ska gälla för samtliga kunder, och för att öka antalet nya projekt kan du med fördel skapa en hemsida för din verksamhet samt ett företagskonto på Facebook.

 

2. Arbeta som bröllopsfotograf

Att sälja bröllopsfoton är stressigt, det ställer även höga krav på din kompetens som fotograf samt din förmåga gällande att kunna planera ditt projekt. Du har dock en god potential för att tjäna pengar, och att få vara med under en glad och lycklig tillställning är en stor bonus.

Pressen och kraven på att du utför ett bra arbete är dessutom höga, då du fotograferar ett par som vill ha de bästa stunderna förevigade på ett professionellt sätt. Om du redan idag utför avancerade fotoprojekt för betalande kunder är chansen stor att du redan har kompetens nog för att bli bröllopsfotograf.

Men om du är mer nyinvigd inom fotografering och kanske inte har en formell utbildning kan du istället exempelvis vara andrafotograf på broloppet eller alternativt enbart fotografera bjudningen.

 

3. Arbeta som fotolärare

Om du är mycket kunnig inom fotografi är det en bra idé att lära oerfarna fotografer att ta fotografier samt att efterbehandla dessa på ett korrekt sätt. Om du inte bara är duktig på att fotografera utan även en bra pedagog har du en stor potential att kunna arbeta som fotografilärare.

 

4. Arbeta som andrafotograf

Om dina fotokunskaper inte är tillräckligt stora för att du ska kunna ta på dig egna projekt är det en god idé att assistera andra fotografer; dels då du tjänar pengar och dels då du får chansen att bli mer kunnig inom fotografi.

Du ska dock ha arbetat ihop en rejäl bildporfolio för att ens bli tilltänkt som andrafotograf till ett större projekt, såsom ett bröllop. Du kan också arbeta som assistent till större modehus eller modemagasin som regelbundet besöker nya galor samt fotograferar modeller.

Att kontakta lokala fotografer för att undersöka om de behöver en andrafotograf eller inte är dessutom en bra idé. Om du är väldigt angelägen om att arbeta kan du erbjuda dig att följa med gratis under ett antal timmar under ett projekt, så att projektägaren får chans att utvärdera dina fotokunskaper.

Det är även en god idé att ta en kurs i fotografi, så att du inte behöver ställa basala frågor till projektägaren.

 

5. Arbeta som nattklubbsfotograf

Högprofilerade nattklubbar har i regel kontakt med marknadsföringsbyråer, och dessa byråer vill ha tidsaktuella bilder från alla stora event som tar plats i klubben. Vältagna fotografier är ett måste för att marknadsföringsmaterialet ska visa sig vara lyckosamt, då resultatet ofta publiceras online.

För att kunna få dessa typer av uppdrag måste du i regel vara mellan 20 och 35 år gammal, så att du smälter in i klubbmiljön på ett naturligt sätt. Du kan även ta foton på klubbar som amatörfotograf, och därefter sälja dem vidare i efterhand. Men chansen för att marknadsföringsbyrån betalar för dessa typer av bilder är dock mikroskopiskt låg. Du ska även tänka på att fråga om lov innan du fotar, då du inte får ta foton på vem du vill.

Utöver detta kan du även tjäna pengar genom att sälja bilder online, men då inkomsterna kan vara oregelbundna är de ovanstående metoderna ett bättre val för många typer av fotografer.